Motoren nieuwste onderzoeksschip Belgica van Gents bedrijf ABC

04 Feb 2021

Motoren nieuwste onderzoeksschip Belgica van Gents bedrijf ABC


Het Gentse motorenbedrijf ABC leverde de 3 motoren van het gloednieuwe Belgische onderzoeksschip Belgica dat in september in Gent aanmeert.

In september van dit jaar wordt Gent peter van het gloednieuwe Belgische onderzoeksschip Belgica. De Stad grijpt deze titel aan om haar troeven als kennis- en havenstad maximaal uit te spelen. Het peterschap is echter ook een bekroning op het werk van het Gentse bedrijf Anglo Belgian Corporation (ABC). De wereldwijd gekende Gentse motorenbouwer leverde 3 krachtige en duurzame motoren voor de Belgica. Wij zetten koers naar de Wiedauwkaai voor een gesprek met Tim Berckmoes, CEO van ABC.

Weinig mensen weten dat er in Gent scheepsmotoren gebouwd worden. Hoe lang ondernemen jullie al in Gent?

“ABC bestaat al meer dan 100 jaar. Sinds 1912 werken we als Belgische motorenbouwer vanuit de Wiedauwkaai in Gent. Vandaag zijn we een toonaangevende speler op de internationale markt dankzij de state-of-the-art productie- en testfaciliteiten. En we blijven uitbreiden. We kochten onlangs het noordelijke deel van de Gentse Vynckier-site, goed voor zo’n 5 ha. Die site ontwikkelen we tot een hotspot voor energietransitie met o.a. waterstof als een van de energiedragers. Dat we op dezelfde site zowel nieuwe ontwikkelingen doen, de CNC-productie, de assemblage als de testen, is een enorm voordeel op vlak van communicatie, het behoud van knowhow en de korte doorlooptijd voor onze klanten.”

Even het kompas naar het gloednieuwe onderzoeksschip Belgica draaien. Het schip zal vanaf het najaar uitvaren voor wetenschappelijk onderzoek naar o.a. de impact van de opwarming van de aarde en een betere bescherming van het milieu. Zijn de motoren in de Belgica ook duurzaam?

“Uiteraard. ABC bouwt motoren volgens de strengste emissienormen. De Belgica voldoet aan de nieuwste IMO III-regelgeving voor de zeevaart. Zo werd er een katalysator in de motoren ingebouwd die de aanwezige emissies vermindert. Op die manier herleid je de NOx-uitstoot tot quasi nul. In de Belgica zitten 3 motoren, goed voor 5.155 kW of meer dan 7.000 pk. Ze zijn volledig akoestisch gedempt en dubbel elastisch opgesteld om geen trillingen of geluid in het water op te wekken. Zo veroorzaken ze geen hinder bij de hypergevoelige meetregistraties in de oceaan. We hebben ondertussen ook een hele reeks motoren op waterstof ontwikkeld die geen CO₂ meer uitstoten.”

Duidelijk een bedrijf met een hart voor het klimaat. Worden jullie duurzame motoren nog in andere sectoren gebruikt?

“De motoren van ABC worden vandaag in verschillende domeinen toegepast: bij baggerwerken, in treinen, in cruises, in schepen voor de binnenvaart, voor energieopwekking, en zelfs voor noodstroomgeneratoren en stroomgroepen op Aziatische eilanden. De toepassingen zijn dus heel divers.”

Wat zijn - naast de ideale ligging dicht bij North Sea Port – de voordelen van ondernemen in Gent?

“Gent is een unieke historische stad die bruist van de energie en een enorm potentieel heeft op vlak van menselijk kapitaal. De aanwezigheid van de UGent en de verschillende kwalitatieve hogescholen zorgen ervoor dat we medewerkers hebben die technisch talent combineren met goede taalvaardigheden. Verder is het Gentse stadsbestuur heel proactief naar bedrijven toe en ondersteunt het ondernemers, elke dag opnieuw. In Gent is er ook een groot draagvlak voor investeerders en ondernemers. Een goede dialoog en dynamiek tussen de verschillende lokale stakeholders leidt bovendien tot een groot vertrouwen bij de aandeelhouders.”

Werkt ABC veel samen met andere bedrijven of organisaties in Gent?

“Voor innovatie werken we vaak samen met de UGent. Zo hebben we net 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in een Single Cylinder Testbench om prototypes te testen en bouwen we informatie op om een digital twin model te optimaliseren. Ook de connectie met North Sea Port is heel belangrijk. Zo kunnen we als motorenbouwer oplossingen bieden om CO₂-emissies te reduceren, zowel in de haven, op de spoorwegen als in de binnenvaart. Daarnaast heeft ABC veel business partners in Gent zoals transportbedrijven, toeleveranciers van componenten en verschillende dienstaanbieders. ABC herinvesteert eigenlijk elk jaar de volledige cash flow op zijn site waardoor het geld naar de Gentse én Belgische economie terugvloeit.”

Wat zijn de toekomstplannen van ABC?

“Je zou het niet geloven, maar ondanks de coronacrisis hebben we in 2020 een heel hoog aantal orders binnengekregen. Zo wonnen we belangrijke contracten voor het leveren van nieuwe noodgeneratoren van 10 MW en wonnen we de aanbesteding voor de 12 Belgische en Nederlandse mijnenjagers met telkens 3 ABC-motoren per schip. Qua onderzoek focussen we ons op nieuwe modulaire hightech motoren voor nieuwe fuels. Zo ontstond de joint venture BeH₂ydro, een samenwerking tussen ABC en de rederij CMB uit Antwerpen. Beide bedrijven zetten in op het onderzoek en de ontwikkeling van waterstofmotoren. Uiteraard zullen we ook van de partij zijn als de Belgica in september hier in Gent aanmeert.”

Mooie vooruitzichten aan de horizon. Een goede vaart met de Belgica én ABC!

Lees het volledige artikel van Stad Gent hier

© Stad Gent